De juiste ringmaat bepalen met de ringmaatkaart

1. Het makkelijkst bepaal je de maat met onze speciaal ontworpen kunststof ringmaatkaart. Je vindt het in de shop. Je steekt je vinger er door en de maat staat er bij. 

Of

2. Je legt een goed passende ring op een liniaal en meet de diameter in mm. Ik vermeld altijd deze maat bij de ringen, bijv. maat 17 betekent dat de diameter van de ring 17 mm is. Het is hierbij heel belangrijk dat de ‘nul’ op de liniaal aan de binnenkant van de ring ligt.

Ringmaat meten met lineaal

Of

3. Je meet met behulp van een niet al te dun strookje papier of touwtje de omtrek van je vinger. Het meten van je ringmaat met een touwtje is een vrij nauwkeurige manier van meten. Wat je feitelijk doet, is het meten van de omtrek van je vinger. En weet je de omtrek van je vinger, dan weet je welke omtrek je ring moet hebben. Zo eenvoudig is het. Deze manier van je ringmaat meten werkt als volgt:

  • Pak een dun touwtje
  • Doe het touwtje om de vinger waaraan je de ring gaat dragen. Let er op dat je dit niet te los of te strak doet
  • Knip het touwtje precies op die plek door waar het touwtje bij elkaar komt
  • Leg het touwtje langs een meetlint en lees af hoe lang het touwtje is.
  • De lengte van het touwtje is je ringmaat uitgedrukt in omtrek, ook wel ‘omtrek ringmaat’ genoemd

Aan de hand van de tabel aan de rechterkant (omtrek in mm) hieronder zoek je dan de diameter, die er links naast vermeld staat. Dat is de ringmaat.

 Aandachtspunten bij het ringmaat meten

Tot slot willen we je nog een aantal tips geven als je je ringmaat gaat opmeten:

  • Als je een bredere ring zoekt, kies dan een of twee maten groter dan je maat bij een smallere ring. Een maat 17 kan voor een smallere ring goed passen, maar voor een brede ring is in dat geval maat 19 veelal passend.
  • Meet altijd de vinger waaraan je de ring gaat dragen. Dit lijkt voor de hand liggend, maar is dit voor veel mensen niet.
  • Zorg ervoor dat je handen een normale temperatuur hebben. Bij koude handen zijn je vingers dunner en bij heel warme handen zijn je vingers dikker. Hou hier rekening mee.
  • Natuurlijk meet je altijd zo nauwkeurig mogelijk. Toch raden we je aan om nog nauwkeuriger je ringmaat te meten als je van plan bent een ring met een steentje te kopen. Het is heel vervelend als de ring schuift en de steen steeds naar de zijkant van je vinger schuift.

Wil je zeker weten dat je je ringmaat nauwkeurig hebt opgemeten? Meet dan minimaal twee dagen achter elkaar, waarbij je niet twee keer op hetzelfde tijdstip meet.