Hoe bepaal je de juiste ringmaat?

De juiste ringmaat bepalen One of a kind ringen Waar moet ik rekening mee houden?

Als je een ring wilt kopen, is het belangrijk om de juiste maat te kiezen. De meeste mensen weten niet precies hoe ze de juiste maat moeten kiezen, wat begrijpelijk is omdat het soms moeilijk is om de juiste maat te bepalen. In dit blogartikel zullen we daarom wat meer informatie geven over het bepalen van de juiste ringmaat.

Er zijn verschillende manieren om de maat te bepalen. Je kunt bijvoorbeeld  een ringmaatmeter gebruiken. Dit is een set met verschillende ringmaten die je om je vinger kunt doen om te zien welke maat het beste past. Deze zijn er in metaal of plastic en kun je online kopen. 

Je kunt ook de binnendiameter van een ring meten met een meetlint of een liniaal en vervolgens de maat converteren naar een ringmaat met behulp van een ringmaatconversietabel. Ringmaten worden in Europa aangeduid met de binnendiameter, bijvoorbeeld 18 mm en internationaal door middel van de omtrek, bijvoorbeeld 58 mm. Je kunt ook een meetlint (of een touwtje) gebruiken om de omtrek van je vinger te meten. Meet de omtrek in millimeters en vergelijk dit met de tabel van ringmaten om de juiste maat te bepalen.

Je kunt ook gebruik maken van een (kunststof) ringmaatkaart met open gaten om de juiste maat te bepalen. Je plaatst de kaart rond je vinger en vergelijkt de maat met de op de kaart aangegeven maat. Of je meet de binnendiameter van een ring die je al hebt en vergelijkt deze met een ringmaatkaart door hem er exact op te leggen. Dit is een gemakkelijke manier om de juiste maat te bepalen.

Waar moet je verder rekening mee houden?

Het is belangrijk om rekening te houden met het type ring dat je wilt kopen. Als je bijvoorbeeld een brede ring wilt kopen, is het verstandig om een maat groter te kiezen dan je normaal zou kiezen zodat de ring comfortabel om je vinger past.  Als de ring te strak zit, kan het pijn doen en moeilijk te verwijderen zijn. Als de ring te ruim zit, kan hij gemakkelijk van je vinger glijden.

Het is daarnaast belangrijk om rekening te houden met de seizoenen. Als het heel warm is, zullen je vingers dikker worden. Als het koud is, zullen je vingers slanker worden, dus je moet een maat kiezen die hier het goede gemiddelde van is.  Ook is het belangrijk goed naar je vingers te kijken en rekening te houden met factoren zoals de dikte van je vinger en de ruimte tussen je vinger en de ring. Sommige vingervormen zijn breder aan de bovenkant en slanker aan de onderkant, terwijl andere vingervormen juist breder zijn aan de onderkant en slanker aan de bovenkant.

Tot slot, als je een handgemaakte ring of een one of a kind ring koopt, is het mogelijk dat deze niet in verschillende maten beschikbaar is. Sommige ringen kunnen aangepast worden aan een andere maat, maar dit kan soms kostbaar zijn en kan afhankelijk zijn van de stijl en de complexiteit van de ring. Als je twijfelt bij het kopen van een unieke en handgemaakte ring, laat het dan weten, zodat je een goed advies krijgt. Sommige edelsmeden maken speciale ringen die aan een kant open zijn of een bijzondere vorm hebben zodat de ringen vaak perfect passen aan vingers van allerlei soorten en maten.